perjantai 3. maaliskuuta 2017

Vuosisadan jojolaihduttaja

Edelliseen postaukseen saatiin niin paljon hyvää keskustelua aikaiseksi jojolaihdutuksesta ja tästä efektistä erityisesti minun kohdallani niin ajattelin kirjoittaa aiheesta ihan erillisen postauksen. :) Moni blogiani jo pidempään lukenut tietääkin jo tarinani.. Olen kunnolla laihduttanut elämäni ensimmäisen kerran silloin 18 vuotiaana kymmenen kiloa Painonvartijoissa 73kg:stä 63:een kiloon. Onnistuin pysymään tuossa painossa noin puoli vuotta, mutta aika pian lähdinkin jo matkaoppaaksi ulkomaille ja kahden vuoden ulkomailla asumisen jälkeen paino oli korkeimmillaan 83kg eli +20kg siihen Painonvartijoissa pudotettuun painoon nähden.

Kesä 2008 kun valmistuin ylioppilaaksi. Paino oli tuolloin 73kg.
Tässä kuvaa syksyltä 2009 kun painoa oli pudotettu sinne 63:een kiloon.
Lokakuussa 2010 matkaopas elämää puoli vuotta takana ja painoa kertynyt jo 75kg.
Lokakuussa 2011 paino oli ennätyslukemissa 83kg:ssä.

Menestyksekkäät kolme vuotta jojoilua takana, kunnes marraskuussa 2011 olin totaalisen kyllästynyt siihen väsyneeseen ja ylipainoiseen minään. Liikunta? Inhosin sitä! Enkä ollut oikeastaan koskaan harrastanut liikuntaa ennen marraskuuta 2011. Toki takana oli useita ja useita tammikuisia lupauksia, kun olin hankkinut kuntosalikortin ja aloittanut "uuden elämäntavan" ja kahden viikon salilla käynnin jälkeen oli kortti jäänyt jo lompakkoon käyttämättä. Harrastin kyllä capoeiraa yläaste ikäisenä noin kolme vuotta, mutta se olikin ainoa liikunnallisempi harrastukseni nuoruudessa partion lisäksi. Tulen aina muistamaan ensimmäisen "Personal trainerini", kuka sai minut jatkamaan salilla käyntiä Thaimaassa ja tsemppaamaan painonpudotuksessani. Päätin, että Suomeen en palaa ennen kuin painan alle 73kg! Ja niin tein, pudotin painon kesään 2012 mennessä 73:een kiloon ja lopetin matkaoppaan hommat ja palasin Suomeen.

Elokuu 2012 paino 73kg

Loputhan te blogin lukijat jo tiedättekin. Tässä kuluneen reilun neljän vuoden aikana paino on ollut alimmillaan 58kg, pitkään se oli noin 65kg ja nyt loppusyksyn ja joulun jälkeen se oli hurjat 75kg! Eikö mikään sitten ole muuttunut tämän yhdeksän vuoden jojolaihduskierteen aikana? Sitä mietin todella pitkään eilen saadun kommentin jälkeen, kiitos siitä. :) Joku ehkä ajattelee, ettei mikään ole muuttunut ja ehkä se teille lukijoille saattaakin näyttää juuri siltä, että "Taas sillä tuo paino nousee" ja että "Eikö se mitään ole näiden vuosien aikana oppinut kun taas se pudottelee noita samoja kiloja". Mutta kuitenkin se, mitä blogiin kirjoitan on vain ehkä 10% elämästäni ja loput 90% jää blogin ulkopuolelle. Noh, viimeisen puolen vuoden aikana olen ehkä antanut blogilleni noin 1% elämästäni, kun postaustahti oli suurinpiirtein yhtä kirjoitusta kuukauteen. :D

Kehitys ensimmäisen ja viimeisen kuvan välillä on mielestäni huomattava, vaikka paino on sama.

Mutta vaikka paino on noussut ja jojoillut ylös ja alas, niin silti moni asia elämässäni on muuttunut pysyvästi. Kuten mainitsin, en ole koskaan ollut nuoruudessani liikunnallinen mutta nyt voin ylpeänä sanoa löytäneeni sen oman juttuni, josta nautin ja saan kiksejä! :) Jos kävisin salilla vain laihtuakseni ja saadakseni "painoa alas" niin en olisi käynyt siellä aktiivisesti viittä vuotta, vaan kävisin siellä juuri ne pari ensimmäistä viikkoa tammikuussa ja taas ehkä pari viikkoa syksyllä, kun haluaisin painoa pudottaa. Johannan kanssa ollaan monesti juteltu siitä, että salitreeni on kuin henkireikä! Se näkyy fiiliksessä heti, jos sieltä joutuu olemaan viikon tai pari pois esim. sairauden takia. Ja jos treenaisi pelkän ulkonäön takia, niin koko homma tuntuisi pelkältä pakkopullalta. Kyllä siitä liikunnasta pitää löytää ne kiksit ja tuntea se euforia, että niitä samoja liikkeitä jaksaa vuodesta toiseen tehdä. Nyt viimeisen vuoden aikana salitreenistä on tullut selkeästi tavoitteellisempaa ja sen painonpudottamisen sijaan minua motivoi paljon enemmän salilla kohonnut voimataso ja itsensä ylittäminen joka viikko! Mikäs sen parempaa, kuin ottaa salilla koko painopakka käyttöön ja katsoa nouseeko se?! ;)

Katsokaa nyt tuota hymyä! :)

Varmasti on vielä pääkopan kanssa paljon opeteltavaa tuon syömisen osalta ja nimenomaan siinä, että ei olisi sitä "ON-OFF" -vaihdetta jossa joko ollaan tiukalla dieetillä eikä sallita mitään herkkuja tai sitten koko viikon aikana ei mitään terveellistä syödäkään vaan joka päivä napostellaan jotain hyvää ja niitä kaloreita kertyy päivän mittaan salakavalasti ihan huomaamatta sieltä täältä. Helposti kun otetta höllää ja sallii itelleen "raskaan työpäivän" tms jälkeen jotain herkkua niin siinä menee koko viikko samoilla herkuttelun jälkimainingeilla ja oikea ruoka saattaa jäädä kokonaan syömättä, kun ei ole nälkä. Jojolaihduttaja ehkä, mutta eikai se silti estä etteikö moni asia elämäntavoissa olisi muuttunut kymmenen kertaa parempaan suuntaan ja myös kehonkoostumus muuttanut muotoaan? :)

10 kommenttia:

 1. Tää kirjoitus upposi muhun täysin! Voin todellakin samaistua. :) Ensin olin jojoillut pari kertaa normaalipainon ja ylipainon välillä, ja sitten elämäntapamuutoksen aloitettuani pudotin 25 kg.. Pysyin "ihanne"painossa reilun vuoden, sitten rapsahti viitisen kiloa lisää. Ja viime vuonna sitten siihen päälle vielä noin 18 kg. (tähän sellaiset kaikki kolme apinahymiötä) Oon itekin miettinyt, että enkö oo oppinut mitään tässä viime vuosina, oliko painonpudotus silloin viisi vuotta sitten ihan turhaa? Mutta vastaus on ehdottomasti ei! Oon ottanut omakseni vaikka mitä terveellisiä tapoja, viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä säännöllinen salitreeni. :) Oon nyt käynyt pisimmän yhtäjaksoisen ajan treenaamassa, ja ihan varmasti osa kertyneistä kisoista on lihasta. Pitäisi ihan ottaa uudet kuvat ja vertailla niihin viiden vuoden takaisiin. :P Pointtina mulla siis se, että vaikka paino nousisikin, ei se tarkoita että olisi epäonnistunut - elämässä nyt vaan tuppaa olemaan niin ylä- kuin alamäkiäkin. :) Ratkaisevaa on kuinka niihin suhtautuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan Jenni! :) Kyllä aivan varmasti osa kiloista on sitä lihasta jos voimatasot ovat myös nousseet vuosien mittaan! :) Toki ei kaikkia kiloja missään nimessä voi lihaksen piikkiin pistää vaan ihan oman herkuttelun syyksi! ;D Mutta jo pelkästään liikunnan pitäminen pysyvänä tapana elämässä lisää elinikää ja vähentää riskiä sairastua elintapasairauksiin. :)

   Poista
 2. Kyllä mä uskon että moni asia on sin meiningissä muuttunut, mutta myös sen että meillä molemmilla tätä proggista on niin vähän vasta takana että koskaan ei kannata alkaa turvautua tai ylpistyä siihen pystyn kaikkeen fiilikseen. Kesä on edessä, lomat ja aurinko ne on vissiin olleet niitä ns hankalia kohtia? Mä koitan kanssa muuttaa tota sisäpolitiikkaa koko ajan fiksumpaan suuntaan mut hirvee duuni täs viel on. Niin henkisesti kuin fyysisesti. 😄. Kovasti tsemppiä Sanna. Koitetaan molemmat saada tää nyt kertalaakista kuosiin 🙈😂. Ps. Ois ihan sikakiva nähdä uusia vertauskuvia et mihin oot jo päässy tosta 2015 vuodesta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii jos vertaa koko elämän kestävään "projektiin" niin kyllä tää viis vuotta vielä aika vähän siihen nähden on! :D Mutta joka vuosi oppii (ehkä) itsestään uutta ja niitä sudenkuoppia (omar munkit :D) osaa ehkä oppia pikkuhiljaa paremmin väistelemään. ;) Ennen kaikkea toi "ON-OFF" -asento pitäis saada muutettua ettei vedetä vaan joko tai meiningillä vaan löytyis se tasapaino tähän hommaan elämässä. :) Koskaan ei kuitenkaan voi tän asian kanssa täysin "höllätä" kun mekin molemmat ollaan sitä sorttia, että ne kilot vaan hiipii takasin jos niille yhtään antaa sijaa! Ei luovuteta sisko! ;)

   Poista
 3. Oot kyllä huippu ja sulla on niin oikee asenne tähän elämäntapamuutoshommaan! Oot niin positiivinen että se tuntuu ihan uskomattomalta: miten onnistuitkin kääntämään edellisen postauksen epäkohteliaan kommentin positiiviseksi! :D Ite oisin varmaan menny syömään sen suklaalevyn kun ei tästä kerta mitään tule :D
  Minä kamppailen aika samanlaisten asioiden kanssa. Liikunta on ollut myös mulla osana elämää jo monta vuotta, liikun pääasiassa siksi että siitä tulee hyvä olo. Syöminen onkin sitten se asia, minkä takia painonhallinta on mulle hankalaa ja laihdutus hyvin takkuista. Yritän löytää sellaisen tavan syödä, mitä voisi noudattaa koko loppuelämän ja silti päästä sellaiseen painoon missä tuntisin itseni tyytyväiseksi. Vaan vaikeaa on. Mutta ehkä se tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noooh, sanotaanko että tänään vedin puolikkaan Marabou Oreo suklaalevyn ihan vaan sen takia, että tänään on sallittu herkuttelupäivä! ;) Ja kiitos ihanasta kommentista. <3 Onneksi en mikään superihminen ole vaan on mullakin tunteet ja jotkut kommentit/sanomiset kolahtaa kovemmin kun taas toiset otan enemmänkin positiivisena kritiikkinä, että missä asioissa voisin kehittyä. :) Ehkä tässä kolmen vuoden bloggaamisuran aikanakin on jo oppinut suodattamaan erilaisia kommentteja, eikä niistä viitsi mieltänsä pahoittaa vaan ennemminkin sisuuntua, että: "Minähän näytän, että saavutan sen unelmieni kropan!". ;)
   Toi on kyllä sama, että miten se syöminen voikin olla niin vaikeaa, vaikka sen pitäisi olla näistä kahdesta se helpompi homma! :D Tsemppiä meille molemmille! ;)

   Poista
 4. Tosi hyvä (terve) asennemuutos! Jätän kans toivetta uusista vertailukuvista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin viritellä järkkäriä taas joku kerta valmiiksi, että saa vähän tuoreempia vertailukuvia.. ;) Tuntuu aina vaan niin vaivalloiselta virittää kamera ja heittää bikinit päälle, ettei niitä jaksa puolta vuotta useammin tehdä, mutta ehkä voisin maaliskuun lopussa ottaa vertailukuvat kun pääsen johonkin tuohon 65-66 kilon painoon.. ;)

   Poista
 5. Hei! Kysyisin vinkkiä siihen, miten jätät herkuttelun vain sallittuun päivään tai yhteen herkkuun? Vertailukuvat olisi minustakin motivoivia.😊 Kiva, kun olet kirjoittanut blogia nyt aktiivisesti!😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos hyvästä postausideasta ja sellainen postaus sopiikin tähän hetkeen hyvin, nyt kun herkuttelu viikonloppu on takanapäin. ;) Voisin maaliskuun lopussa ottaa vähän vertailukuvia jos pääsen painossa tuonne 66 kilon paikkeille. :)

   Poista

Kiva jos jätit kommenttia :) Nyt voit kommentoida myös anonyyminä! Kommentit hyväksytetään ennen julkaisua ja kaikki asialliset kommentit julkaistaan! :)