lauantai 14. toukokuuta 2016

Kaloritietoisuus ja tietämättömyys

Kohta neljä viikkoa olen merkannut päivittäiset syömiseni entiseen Kalorilaskuriin eli nykyiseen Sulamoon. Vaikken olekaan neljän viikon aikana pysynyt 100% ruokavaliolla, niin tiukemmin olen ollut kuin mitä syksyn, talven tai kevään aikana yhteensä! Syömisiä ylös laittaessani olen jälleen tullut entistä enemmän kaloritietoisemmaksi ja täytyy myöntää, että olen vain sokeasti kuvitellut ettei ne karkit ynnä muut sokeriherkut nyt niin kovin kummosia kaloreita pidä sisällään.. Mutta kas kummaa! Toissapäivänä söin YHDEN, siis YHDEN työkaverin tarjoamaan kolmion muotoisen palan Tobleronesta. Olisi pitänyt tarkistaa kalorit ennenkuin pistin sen suuhuni.. Tämä vaivainen 32g painava kolmio sisälsi järkyttävät 175kcal!!! Kahdella palalla olisin kerännyt ylimääräiset 300kcal päivä annokseeni ja mikäli olisin innostunut ja ostanut tuollaisen Toblerone pötkön itselleni niin todennäköisesti olisin vetänyt sen neljä palaa sisältäen hurjat 700kcal! Mietin vain tämän pyramidikolmion syötyäni, mitä kaikkea muuta olisikaan saanut syödä sillä kalorimäärällä?! Olisin saanut esimerkiksi vatsani täytettyä 30g (kuivapaino) kaurahiutaleita ja 80g raejuustoa niiden yhteiskaloreiden ollessa 180kcal. Olisin myös voinut syödä tuohon kalorimäärään yhden herkullisen Skyr creme brulee rahkan 128kcal ja puolikkaan banaanin 52kcal. Olisin voinut syödä 380g kulhollisen mansikoita tai vaikkapa ison omenan ja 20g cashew pähkinöitä.. Noh, elämä on täynnä valintoja ja ensi kerralla tiedänpä että valitsen mieluummin jonkun noista ylläolevista kuin sen kirotun Toblerone kolmion! :D


Eihän toki laihdutus yhteen herkkuun silloin tällöin kaadu, mutta jos "virhearvioita" sattuu usein niin hups keikkaa onkin ylimääräiset 500kcal helposti kertyneet päivän kalorisaldoksi muiden ruokien päälle.. Olen liian sokeasti kuvitellut syöväni terveellisesti, toki perusrungon oikeasti ollessa kunnossa mutta näiden tämmöisten "Eihän nyt yksi kakkupala nyt paljoa kaloreita sisällä" -ajatusten takia uskon että paino ei kuluneen talven aikana lähtenyt laskuun vaan pikemminkin nousuun. 

Nyt tiukkaa kirjanpitoa ja kaloreiden seuraamista ja loppuu se itsensä vedättäminen tyyliin: "Enhän minä ole juuri mitään tänään syönyt", vaikka tosellisuudessa olisi vedetty rivi suklaata, yksi jäde ja vielä vähän vaaleaa leipää siihen päälle.. :D Ps. Aamupaino tällä hetkellä 71kg ruokamäärien ollessa vielä suht korkeat ja päivittäiset kalorit tuolla 1600kcal nurkilla. Katsotaan josko tästä jossain vaiheessa kaloreita tiputetaan/makroja muutellaan vielä enempi vähähiilihydraattisempaan suuntaan, niin lähtisi rivakammin tuo paino alaspäin. :) Toki vaatii tuo nykyisen ruokavalio senkin, ettei ylimääräisiä Toblerone kolmioita vaan vedellä siellä sun täällä joka päivä! :DPistetääs nyt kunnon kalorikeskustelu käyntiin! Oletteko itse kuinka kaloritietoisia tai lasketteko päivittäistä kalorinsaantianne vai syöttekö mututuntumalla ja hyvällä fiiliksellä? :) Mikä on teillä se päivittäinen kalorimäärä, jolla paino lähtee putoamaan? 

37 kommenttia:

 1. Tuttuja ovat nuo kalorilaskurit ;D Mutta aikani niitä käytettyäni, totesin ettei sellaistakaan jaksa loppuelämäänsä... Yleisesti en siis niitä käytä, mutta aina ajoittain ns. tarkistan laskurilla kulloisenkin hetken kaloreita :) Ja välillä, kun tuntuu ettei paino meinaa tippua, niin tarkistelen koko ruokavaliotani ja mietin mikö on muuttunut. Tästä esimerkkinä ruokavaliooni hiljalleen palanneiden viljojen uudelleen harkinta ;D Tsemppiä kesään sullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itsekin tosiaan nyt huomanneena (ja vielä pari vuotta sitten onnistuneesti kaloreita laskemalla painoa pudottaneena) sitä huomaa, miten yhtäkkiä ne annoskoot ovatkin suurentuneet ja se ns. "todellisuudentaju" kaloreihin on harmaantunut.. Sitä kuvittelee, ettei nyt mikään yksi suklaapala siellä tai täällä ihmeitä merkkaa, mutta kyllä sitten kun ne paperille pistää ylös niin aika paljon merkkaakin.. :D Tsempit sulle myös! :)

   Poista
 2. Hämmentävää että sä sanot 1600 kcal olevan suht korkea kun mun blogissa kommentoitiin 1500 olevan aivan liian vähän. Bloggasin säästöliekistä viimeisimmän kirjoituksen ja kehoitan lukemaan sen blogikirjoituksessa olevan linkin, ehkä se selittää miksi sullakaan ei paino tahdo pudota vaikka vedät/kituutat 1600 kalorilla. Ehkä 1600 kalorilla sitä ylläpitää säästöliekkiä koko ajan? Äh laitan sen linkin suoraan tähän.
  http://www.pronutritionist.net/2016/05/suurin-pudottaja-ohjelman-tieteelliset-opetukset/
  Toki nämä on äärimmäisessä tilanteessa olleita ihmisiä, mutta jos säästöliekki on todettu edelleen olevan 6 vuoden päästä niin huh huh!

  Itse kirjaan syömisiä myös ylös fat secret nimiseen laskuriin kännykkään (ilmainen) ja seuraan kaloreita mutta ennen kaikkea makroja eli ravintoaineiden suhdetta. Maitotuotteet jätin vuosi sitten ja gluteenit samoihin aikoihin, en ole suurempaa mutosta kyllä huomannut painonhallinnassa. Kalorikeskustelu on kyllä mielenkiintoinen keskustelu. Pöperöproffa eli Patrik Borg bloggasi tuossa aikaisemmin myös liikunnan mitättömästö vaikutuksesta painonpudotukseen, sitä ei käytännössä kannata edes huomioida. Eipä muuta kuin että ihmisen metabolia on todella mielenkiintoinen kokonaisuus eikä sitä voi löhestyä pelkästään yhdestä näkökulmasta kuten vaikkapa kalorit.... Hyvin sä kuitenkin vedät! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iiris! :) Tässä kuluneen viiden vuoden aikana on kyllä kokeiltu jos kaikenlaista keinoa/tekniikkaa painonpudotukseen ja pari vuotta sitten pudotin painon tuonne 60 kilon huitteille syömällä 1200kcal päivässä ja se on kyllä liian vähän. Kuitenkin syksyllä söin tarkasti kuntosalin antamien ohjeiden mukaan 1900kcal/pv ja sillä paino vaan nousi! Eli kyllä mun pituiselle tapille tuo 1900kcal on ihan liian paljon ja 1200kcal taas ihan liian vähän. 1600kcal 100% noudatettuna varmasti pudottaisi painoa, mutta se ei taas salli yhtään ohisyöntejä kun luulen että 1400kcal päivittäisillä syömisillä voisi myös joskus syödä ohikin ilman että se vaikuttaa painoon nousevasti. :)
   Ja toki kaikilla on aineenvaihdunta niin erilainen! Toinen saman pituinen voi syödä 2500kcal/pv lihomatta ja toinen taas paisuu sillä ruokamäärällä kuin pullataikina.. :D Itsellä kuitenkin aineenvaihdunta on aina ollut hidas niin sopivan kalorimäärän löytäminen voi olla haastavaa, kun liian alas en niitä halua kumminkaan laskea. :)

   Poista
  2. Ja täytyy tosiaan käydä lukemassa tuo teksti! :) Aika hurjaa jos säästöliekillä voi tosiaan olla jopa kuusi vuotta! O_o

   Poista
  3. Mulla taas tulee mieleen, että sä käyt isolla säästöliekillä jos 1900 kcal on liian paljon varsinkin kun olet tosi paljon liikkunut kuitenkin koko ajan ja työssänikin taidat olla aika aktiivinen. Voihan toki sanoa, että aineenvaihdunta on erilainen- kysymys kuuluukin että miksi. Pelkään vaan, että mitä enemmän tihrustaa pikkukaloreilla, sitä pahemmaksi se säästöliekki menee. Ja ikäkään ei vähene jolloin se perusaineenvaihdunta senkun vaan hidastuu, millasta on loppuelämä "diettilakaloreilla" vai meneekö kuitenkin jojoiluksi? Säästöliekkihän on tietysti ihmisen kropalta ihan normaali ilmiö nälänhädän iskiessä. Toi linkkaamani juttu on oikeasti hyvä ja siellä kommenteissa on toinen linkki englanninkieliseen juttuun joka myös valaisi minua. Jännä tulos oli sekin, että lihavuusleikkauksen käyneiden osalta säästöliekki aikanaan häviää mutta tiukalla treenillä ja ruokavaliolla laihduttaneilla ei palaudu vaan lihovat ennalleen. Kuinka paljon esimerkiks stressi vaikuttaa asiaan? Nykyään nämä ravitsemusasiat on niin monimutkaisia ja pieni ihminen menee ihan sekaisin. Mutta hyviä pohdintoja! Mäkin paljon mietin asioita ja oon samassa tilanteessa, en vaan voi tiputtaa kaloreita imetyksen vuoksi noin alas joten paino on aika jumia vaan.

   Poista
  4. Olen seurannut matkaasi melko kauan ja olen yllä olevan kirjoittajan kanssa samoilla linjoilla, että käyt todennäköisesti isolla säästöliekillä. Tuo aiemman ajan 1200 kalorin dieetti on saattanut saada tosi paljon vahinkoa aikaan sun kroppaan. ja kuten itsekin huomasit säästöliekillä voi olla jopa vuosia tuollaisin näännyttävän jakson jälkeen.

   Mielestäni jos sinun kokoinen nainen liikkuu aktiivisesti, ei pitäisi olla mahdollista lihoa 1900 kalorin päiväsaannilla, jos kroppa toimii oikein.

   Poista
  5. Voi ihanat <3 :D En tiedä kuinka liikunnallisen kuvan olen teille blogissa itsestäni antanut, kun tuntuu etten liiku läheskään niin paljon mitä ehkä kuvittelette! :D Töissä klo 12-20 ja pääosin kuitenkin seison vain kassalla, mitä nyt muutamia askelia tulee myymälässä otettua.. Sitten se kolme-neljä salitreeniä viikkoon ja muutama kävelylenkki/hiit siihen päälle! ;D

   Poista
  6. Kävin Iiris lukemassa tuon linkin alla olevan jutun ja tosiaan aika hurjaa tekstiä, vaikka onkin äärimmäisestä laihdutuksesta kyse. Mutta tosiaan kyllähän se niin on, että kerran laihduttaneella on aina hitaampi aineenvaihdunta kuin sillä kuka ei ole koskaan laihduttanut. :( Toki ne elämän arvot pitää olla muutkin, kuin pelkkä paino ja arvostus omaa terveyttä kohtaan niin suuri, ettei lähde leikkimään millään pienikalorisilla dieeteillä ja kroppa menee entistä enemmän jumiin. Tässä vaiheessa kuitenkin pitkän suvantovaiheen/painonnousun jälkeen haluan saada sitä painoa reilusti alaspäin, jotta nuo lipsumiset ja herkuttelut jäävät pois. Positiivinen kierre kuitenkin ruokkii itseään ja jos tuloksia näkyy vaa'alla niin silloin haluaa olla myös tarkempi ruokavalion kanssa jne. :)

   Poista
 3. Olen pitkään blogia seuranneena veikannut että syy painosi putoamattomuuteen on yksinkertaisuudessaan se että et laske kaloreita ja syöt ruokavalion ohi, juuri kuten kuvailit "ei yksi kakkupala paljoa voi kaloreita sisältää". Siitä se lähtee, pakko vaan punnita kaikki ja laittaa kalorilaskuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin se on! Ihan tosiaan järkytyin itse tästä Toblerone esimerkistä, että miten ihmeessä muka semmoinen säälittävä pikku suklaapala voi sisältää semmoisen määrän energiaa! Kyllä nyt menee kaikki kalorilaskurin kautta ainakin toistaiseksi, kunnes taas löytyy se tuntuma tuohon kaloritiheyteen.

   Poista
 4. Vastaan vielä kysymykseen. Olen koko viime vuoden ajan merkkaillut kaloreita kalorilaskuriin ja hyvin menee niin kauan kun sitä tekee. Siitä tietää että paino on taas nousussa= mättökausi menossa kun kaloreita ei sinne uskalla merkata. Eli kalorilaskuri auttaa kyllä siihen että sitä tasan tarkkaa tietää kuinka paljon kaikessa on kaloireita mutta se ei ole "autuaaksi tekevä". Eihän sitä koko loppu elämää voi kaloreita merkata ja kaikkea punnita vaan kyllä se mututuntuma ja kontrolli, joku tasapaino pitäs saada kehitettyä ilmankin. Itse painin tässä saman ongelman kanssa edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei sitä tietenkään kukaan loppuelämää kaloreita voi laskea, mutta juuri sanomasi mukaan: jos kalorit jättää laittamatta niin tietää että paino nousee.. Parempi vaan turvallisesti kirjata kaikki syömiset ylös ENNEN kun laittaa edes suuhun! :D Eipähän tule tämmöisiä pettymyksiä ja kauhistuksen aiheita kun tietää minkä verran kaloreita on missäkin..

   Poista
 5. Pakko vielä lisätä, että huomaisin kyllä kalorilaskurissa yhden toisenkin huonon puolen. Sellasessa kauheen suunnitelmallisessa syömisessä, että laskee ja miettii montako kaloria jää lounaalle, välipalalle ja paljonko vielä päivällisellä saa syödä, kadottaa täysin intuitiivisen syömisen taidon - ei pitäisi syödä jos ei ole nälkä vaikka "kello käskee". Olen itse opettelemassa tätä taitoa takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon niin samaa mieltä! Ennen punnitsin kaikki ruuat valmiiksi ja suunnittelin tosi tarkkaan mitä tulen päivän aikana syömään. Ei hyvä! Nykyään syön ihan fiiliksen mukaan eli jos on nälkä niin syön ja sellaista mitä tekee mieli. Joinakin päivänä syön vähemmän ja toisina päivinä enemmän ja herkkujakin useamman kerran viikossa, mutta ei joka päivä. Painonhallinta on nyt niin paljon helpompaa ja kroppa toimii paljon paljon paremmin. Jossain oli hyvä artikkeli siitä, miten ei pitäisi junnata samoilla kaloreilla koko ajan, koska silloin on vaarana juuri tuo säästöliekki. Lisäksi jos haluaa PYSYVIÄ muutoksia, niin pitää vaan opetella syömään. Oikotietä onneen ei taida olla? Kaloreita kun ei kuitenkaan voi laskea lopunelämää...

   Poista
  2. Totta tuokin, että lopulta ruuasta voi tulla "peikko" kun aina miettii ja laskee, että voiko tätäkin taas syödä jne. En toki aio lopunelämääni kirjata syömisiäni Kalorilaskuriin, mutta nyt kun olen kuukauden verran niin tehnyt niin olen nähnyt miten olen todellisuudessa huijannut itseäni syömällä mukamas vähemmän mitä olen kuvitellut.. Nyt kun olen tilivelvollinen sekä PT:lle, että Kalorilaskurille niin ei tule syötyä niitä piilokaloreita, eikä tule kuviteltua että olen syönyt vähemmän kuin kulutan. Ruokien ylös kirjaamisella uskon taas pääseväni alkuun tässä hommassa ja pistän stopin painonnousulle. Kyllä se tuntuma taas varmasti jonkun kuukauden päästä löytyy ja ne terveelliset valinnat tulee tehtyä ihan automaattisesti ilman kalorilaskuriakin, nyt näin ei ole ollut. :)

   Poista
 6. Itse tarkkailin kaloreita aikaisemmin vähän liiankin tarkasti ja nyt näen kaiken ruuan kaloreina. Harmittaa tosi paljon että monista jopa terveellisistä ruuista (kuten pähkinöistä) ei voi enää nauttia samalla tavalla kuin aikaisemmin. Toki oma taustani on hieman erilainen, mutta ajattelin tuoda esiin tämän toisen puolen kalorien tarkkailusta.:) Monilla se kuitenkin on avuksi ja juuri tuo Toblerone-palanen on hyvä esimerkki siitä, miten monissa herkuissa voi olla yllättävän paljon kaloreita!

  -vanessa
  uusialkuni.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä tosi harmi jos tosiaan menettää sen syömisen "nautinnon" ja ajattelee kaikissa ruuissa vaan niitä kaloreita.. :( Ihan siihen pisteeseen en toivo meneväni ja uskon kyllä, että minulla on sen verran rento ote syömiseen (ehkä vähän liiankin rento), että osaan kyllä herkutella kun sen aika tulee. ;D Nyt vain ei ole sen aika ja on aika saada tuo makkara tuosta vyötäröltä pois! :D

   Poista
 7. Mun mielestä (todellakin mielestä, en tietoa) tuo kalorimäärä tuntuu pieneltä. Ehkä joku lepopäivän kalorimäärä, jos seuraavana päivänä ei erityisen kuluttavaa liikuntaa. Mut jos joku, jolle maksetaan syömisen neuvomisesta on tuon laskenut, niin en väitä vastaan - ihmettelen vaan! 😊 Aerobista liikuntaa sulle lisäisin reilusti, jos mulle sun ohjaamisesta maksettaisiin. Kunhan palaan reissulta kotiin, niin mennään käymään siellä portailla! Tsemppiä tavoitteiden saavuttamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo rapputreenit odottaa vieläkin tekemistään! :D Tuon Polar M400:sen lukuja seuraillessani olen tullut siihen lopputulokseen, että lepopäivän kalorit pyörivät siinä 2000-2200kcal tienoilla riippuen vähän siitä kuinka paljon ainoastaan seison kassoilla ja kuinka paljon pyörin myymälässä hyllyjä laittamassa. Sitten treenipäivänä taas kulutus on 2500kcal luokkaa. Ja tosiaan joulusta asti on tuo mittari ollut kädessä niin kyllä se aika samoja lukuja on päivästä toiseen antanut. :) Näin ollen lyhyellä matikalla laskettuna lepopäivänä pitäisi syödä noin 1500kcal ja treenipäivinä 1800kcal että laihtuu puoli kiloa viikossa. Jos kuitenkin haluaa, että paino putoaa esim 800g viikossa niin energiavajeen pitää olla taas isompi.. :)

   Poista
 8. Noista vähistä kalorimääristä ja säästöliekistä. Hiljattain oli juuri uutinen, että kun on tutkittu onnistuneita isojen kilomäärien pudottajia, niin kyllä se jää loppuiäksi se kulutus huomattavasti pienemmäksi kuin samanpainoisella joka ei ole laihduttanut (ja liikkuu saman verran). Tämä on ilmeisesti fakta jolle vaan ei voi mitään ja joka täytyy huomioida.

  Esim. itselleni Cambridge-valmentaja laski, että pysyäkseni 65 kilon painossa joka on tavoitteeni, minun pitää syödä loppuikä 1500 kcal / päivä. Vaikuttaa ihan realistiselta, ja tarkoittaa että täytyy myös aina laskea kaloreita, lienee ainoa keino olla lihomatta takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen itsekin ymmärtänyt/lukenut useammasta eri lähteestä. Valitettava fakta meille ketkä ovat laihduttaneet, aineenvaihdunnan hidastuessa lähtötasoa pienemmille. Inbody mittauksen mukaan lepoaineenvaihduntani on 1280kcal/pv ja sykemittarin mukaan tosiaan lepopäivänä kulutukseni on noin 2000kcal luokkaa.. Ei siinä ainakaan yli 2000kcal voi syödä jos ei halua lihoa.. :/

   Poista
  2. Minulla inbody näyttää lepoaineenvaihdunnaksi 1400kcal. Syön intuitiivisesti, varmaan vähintään sen 2000-2500 useimpina päivinä. Viikonloppuisin menee myös herkkua, esim puoli pakettia jäätelöä yhdeltä istumalta.. viime viikonloppuna kahdesti. :D Paino pysyy stabiilina ja treeni kulkee, lihasmassaa on aika reilusti ja rasvaprosentti varmaan 20-22 tietämillä. Olen itse laihduttanut 6 vuotta sitten -20kg todella kehnoin keinoin, tai siis "ajattelin laihduttaa pari kiloa" ja sairastuin anoreksiaan. Olin alipainoinen ja söin varmaan 1000kcal päivässä. Siitäkin kituuttamisesta on kroppa kärsivällisellä työllä toipunut ja aineenvaihdunta normalisoitunut. Tuo sinun tilanteesi kuulostaa kyllä kovasti säästöliekiltä. Suosittelen etsimään asiaan perehtyneen ammattilaisen apua, esim juuri kaikkien ylistämä herra Borg! ;) Tsemppiä!

   Poista
 9. Minustakin tuo kalorimäärä vaikuttaa aika pieneltä. Ite oon tosi kokematon laihduttaja ja vielä kokemattomampi kaloreiden laskija, oon tässä kevään mittaan pudotellut n. 4 kg ihan vaan fiilispohjalta. Tästä postauksesta inspiroituneena kävin laittamassa yhden (treeni)päivän syömiset kalorilaskuriin ja se näytti 2300 kaloria. :O Oon siis 156 cm pitkä ja painoa nyt 62-63 kg, koko ajan laskee. Käyn salilla 4 kertaa viikkoon, aerobisia tulee ehkä 1-2 viikossa. Eikä muutenkaan tuu paljoa liikettä, kun on istumatyö. Aika hurjaa, miten kropat voi olla niin erilaisia. Mutta jos toi kalorimäärä toimii sulle eikä tuu nälkä niin anna mennä vaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis muutenhan ollaan aika samanpituisia ja aktiivisuus melkein samoissa viikkotasolla, mutta mä en kyllä iki maailmassa laihtuis 2300 kalorin päiväsyönneillä! :D Mutta niin ne kropat vaan on erilaisia. Jos nyt pikkuhiljaa saisi sen 10 kiloa pois, mikä tässä vuoden mittaan on tullut ja sitten nostella maltillisesti kaloreita kun painoa ei enää tarvitse pudottaa. :) Tuo 62 kiloa olisi minulle se ihannepaino! :) Alle kuudenkymmenen en lähde enää edes tavoittelemaan.

   Poista
 10. Itse en aikoinaan kaloreita laskemalla laihtunut mitenkään merkittävästi.

  Niille, jotka eivät ole alkaneet jojoilemaan tai vasta haaveilevat laihduttamisesta sanoisin tässä vaiheessa: ÄLÄ! Eli jos meinaa laihtua, ei missään nimessä kannata vetää mitään kitukuuria tai 1500-1600 kalorin dieettiä. Hitaasti ja normaalilla ruokavaliolla, pahimmat herkut pois yms. Se on ainut tapa laihtua järkevästi. Toki on myös tutkittu juttu, että joukossamme on niitä ihmisiä, joille ei kehity säästöliekkiä. Mutta en laskisi sen varaan, ettei se itselle tule.

  Itse olen nyt Patrik Borgin neuvoin nostanut syömääni ruuan määrää ja hiilareita. Ei tämä silti helppoa ole. Ei ole takuuta onnesta ja autuudesta. Takaiskuna tulin sairaaksi ja homma tökkii. Kaloreita en aio laskea, mutta pyrin kyllä nyt tiukentamaan herkuttelua. Yritän tehdä hyviä valintoja jatkuvasti. Harkitsen syömisten kuvaamista. Sitä harrastin aikoinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti Sarah! Onhan se niin, että ne ketkä eivät ole koskaan laihduttaneet (onko edes sellaista naista olemassa?!! :D) niin se kroppa toimii paremmin ja aineenvaihdunta on vilkkaampaa. :) Luetko aktiivisesti Patrik Borgin blogia vai mitä kun tuntuu, että kaikki puhuvat aina samasta tyypistä? ;D Itse en ole hänen kirjoituksiin pahemmin perehtynyt..

   Poista
 11. En ole koskaan laskenut kaloreita, nyt 20 kiloa pudotellut vuoden sisään ja normaalipainon rajoilla. Minulla merkittävästi toiminut herkkujen siirto yksittäiselle karkkipäivälle viikossa. Olen kokeillut jättää ne poiskin, mutta jostain kumman syystä "pakollisten" herkkuhetkien (esim. ollut mökkeilemässä ja syönyt siellä mitä on tarjottu) on paino ottanut harppauksen taas alaspäin. Syön arkena säntillisesti ja säännöllisesti 5 kertaa päivässä, proteiinipainoitteisesti. Rasvojen puutoksen huomaa herkkunälästä ja siitä, ettei paino putoa. Siinä yksi syy, miksi en välitä kaloreiden laskemisesta tippaakaan. Hiilareita syön varmaan liian vähän kerta salilla käyn, mutta en ole niitäkään jaksanut laskeskella. Sen vuoksi karkkipäivätkin antavat varmaan mukavaa boostia. Minulle ei liika kurinalaisuus sovi ja toisaalta haluan jatkossakin syödä herkkuja silloin tällöin ottamatta heti kiloja takaisin.

  Olen lukenut blogiasi koko oman projektini ajan ja luen jatkossakin, on kiva saada lohdutusta laihdutustuskaansa ja tietysti kivoja ideoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi! Onnittelut upeasta painonpudotuksestasi ja kiva kun jaoit täällä omat vinkkisi! :) On tavallaan lohduttavaa kuulla, että joku onnistuu pudottamaan painoa vain karsimalla herkut pois ja pitämällä sen yhden herkkupäivän viikossa. Se on hieno juttu! :) Itsellä tosiaan on nyt jo pitkään (viime syksystä asti) ollut tuo syömislinja mitä on ollut.. Tai noh, olen olevinaan syönyt terveellisesti ja pääpiirteittäin olenkin MUTTA siihen päälle on mahtunut vielä usealla sadalla kalorilla karkkia, suklaata, keksiä yms muita herkkuja ja näinollen paino on vain noussut.

   Nyt haluan olla niin kaloritietoinen, kuin suinkin ja merkata joka ikisen keksin murusenkin Kalorilaskuriin jotta tiedän etten huijaa itseäni syömällä karkkia ja muuta herkkua siellä sun täällä. :) En tietenkään meinaa lopunelämääni kaloreita laskea, mutta nyt taas jonkun aikaa kun sillä keinolla olen ennen saanut painoa jopa 25 kiloa pois, niin miksen nyt pääsisi kaloreita laskemalla samaan tulokseen? :) Tai noh se kymmenen kiloa nykyisestä painostani on tavoitteeni näin alkuun, mutta katsotaan miten tämä nyt tästä lähtee etenemään.. :) Onnittelut vielä ja keep up the good work!

   Poista
 12. Mä olen jotenkuten kaloritietoinen, sen verran että pakkausselosteita tulee vilkuiltua ja tiedän suunnilleen missä on paljon ja missä vähän kaloreita :D mutta ikinä en ole kaloreita laskenut, en jaksa eikä kiinnosta. Tietenkin vois olla ihan hyvä tietää mikä oma päivittäinen tarve on ja kuinka paljon normi päivänä kaloreita saan. Mulla on nyt 9kk aikana pudonnut paino -12,5kg vaikka ihan tuntumalla menty, olen panostanut siihen että syön säännöllisesti ja laadukasta ruokaa ja liikun hyvällä fiiliksellä. En usko että millään säästöliekillä kuitenkaan menen, mulla on niin paljon hommaa lasten ja kotihommien kans että koko ajan pitää olla liikkeessä joten heikko olo tulee kyllä heti jos on syönyt liian vähän :D mutta toisilla tuo kaloreiden tarkkailu on varmasti hyvä juttu, varsinkin jos paino ei meinaa pudota niin kyllähän silloin kannattaa yrittää selvittää mistä se johtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea pudotus sullakin takana! :) Vautsi miten hienoa! :) Ja mitä parasta, vielä rennolla ja hyvällä fiiliksellä olet painon saanut pudotettua. Kyllä se kroppa alkaa ilmoittamaan, kun aterioinnista on kulunut se 3-4 tuntia ja vihaiseksi siinä vain tulee jos ei saa ruokaa silloin kun tulee nälkä. :D Nyt ainakin muutaman kuukauden ajan pidän tarkkaa kirjaa syömisistä niin ei tule mitään syötyä ohi, mistä en tiedä paljonko se sisältää energiaa...esim toblerone! :D

   Poista
 13. Pudotettavaa on paljon ja aion ottaa nyt rennommin. Seuraan Sulamossa pelkkää ruokavaliota ja ravintoa, yritän olla ottamatta turhia paiseita jos kalorit menee yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa rennolta, mutta silti suunnitelmalta jolla saa varmasti painoa putoamaan! :) Kovasti tsemppiä kesän kynnyksellä!

   Poista
 14. Itse pudotin vuodessa 27kg painoa pois. Oen 153cm. Nyt painan 49-50 kg ja olen onnistunut säilyttämään tämän painon jopa 4kk ajan samana. En ome missään vaiheessa laskenut kaloreita. Syön reippaasti kasviksia, vihanneksia ja juureksia (500-1000g/pv), vähärasvaista lihaa ja lisäsin riisin ruokavalioon takaisin. Pähkinät ja marjat ja hedelmät kuuluvat myös päivittäiseen ruokavalioon. Jätin lähes kaiken lisätyn sokerin pois, kun aloin pudottamaan painoa. Nyt kun omen herkutellut vähän useamminkin makeilla ja pitsalla on ollut ilo huomata ettei se paino silti nouse ja vaatekoko pienenee. Liikkumiset on 4xvko salia ja kerta kaks lenkkeilyä, miten vuorotyön kanssa sit ehtii. Nyt olen ottanu huomattavasti rennommin painon ja syömisen ja treenin suhteen kuin alkuaikoina ja voisin väittää että olo on parempi. :) Tsemppiä Sanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi!!! Ihan mieletön pudotus ja tahti sulla on ollut! Oletpa nyt köykäinen! :) Itse olen tyytyväinen jos pääsen edes takaisin viime kesäiseen 65 kilon painoon ja sen jälkeen katson onko tarvetta vielä kuinka paljon painoa pudottaa. :) Luulen, että 60-62kg olisi ihan sopiva paino enkä lähde ihan noin hurjiin lukemiin edes tähtäämään missä sinä olet. :) Hienosti olet myös saanut painon pidettyä pois, toki tätä elämäntapaa pitää pitää yllä vielä vuosienkin päästä ja siinä itsellä on haastetta, että saisin painon pysymään samassa enkä koko ajan jojoilisi viisi kiloa ylös ja viisi kiloa alas. :)

   Poista
 15. Kannattaa tutustua Kaisa Jaakkolan kirjaan "Hyvän olon hormoonidieetti". Kyseessä ei siis varsinaisesti dieetti, vaan laihduttamisen sijaa keskitytään elämäntapamuutoksen kautta normalisoimaan elimistön hormonitoiminta ja sitä kautta edistää terveyttä, saada kroppa ja aineenvaihdunta toimimaan oikein ja kaikeb tämän tuloksena saavuttaa luonnollinen paino ja terve ja toimiva kroppa. Suosittelen lukemaan! Avartaa omaa ajatusmaailmaa ja vie ajattelua oikeaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ennenkin oon tainnut kuulla tuosta kyseisestä opuksesta, mutten ole vielä saanut aikaiseksi lainata/ostaa! :D Laihdutus/elämäntapa/valmennus kirjoja tuntuu olevan kaapit täys, lehdistä puhumattakaan että voisin jo kohta perustaa kirjaston! ;D

   Poista

Kiva jos jätit kommenttia :) Nyt voit kommentoida myös anonyyminä! Kommentit hyväksytetään ennen julkaisua ja kaikki asialliset kommentit julkaistaan! :)