torstai 21. toukokuuta 2015

Kakkajuttuja

Onko soveliasta puhua oman suolen toiminnasta julkisessa blogissa? Ehkä ei, mutta puhun silti! :D Uskon, että nämä ovat niitä asioita joista ei kovin paljon julkisesti puhuta, mutta moni pohtii kyllä itsekseen. Toivonkin tähän postaukseen ennätysmäärän kommentteja, sillä enhän halua jäädä nolosti yksin kakkajuttujeni kanssa? ;D


Japanilaistutkijoiden mukaan keskivertomies käy kakkosella kerran päivässä, mutta tämä on todellakin se KESKIVERTO, sillä jokaisen suolisto toimii yksilöllisesti ja tahti voi vaihdella paljonkin. Professori Richard J. Saad vakuuttaa, että ulostaminen kolmesti päivässä tai vaikkapa vain kolmesti viikossa on vielä täysin tervettä ja normaalia tahtia. Ymmärtääkseen omaa suolta paremmin kannattaa tarkkailla sitä kuinka usein käy, kauan kestää ja miltä lopputulos näyttää ja haisee (ihan maistaa ei tarvitse! ;D).

Itselläni on TODELLA laiska suoli ja välillä epäilyttääkin jos se onkin p*skaa, mikä on kertynyt vararenkaaksi tuohon vyötärölle! :D Anteeksi ruma kielenkäyttöni.. ;) Ulosteestahan noin kolme neljäsosaa on vettä ja loput on kuitua, kuolleita ja eläviä bakteereja, sekä muita soluja ja limaa. Se kuinka nopeasti suoli toimii, johtuu pitkälti kuitujen määrästä. Vesiliuokset kuidut, jollaisia on erityisesti hedelmissä, vihanneksissa ja kaurassa auttavat pitämään suoliston kunnossa. Kuitupitoinen ravinto tuo mukanaan myös sen, että kehosta poistuu nopeammin ja tehokkaammin myös ei-toivottuja aineita, kuten kolesterolia, sappihappoja ja myrkkyjä.


Itse huomasin suoleni toimivan huomattavasti vilkkaammin Meksikossa lomalla ollessani, kuin palatessani Suomeen tälle proteiinipainotteiselle ja vähä hedelmisille ruokavaliolle. Lomalla söin päivittäin runsaasti hedelmiä ja toki myös muita kasviksia, ja pöntöllä sai istua kerran päivässä. Kotona säästyy vessapaperia, kun ei tarvitse istua pöntöllä kuin joka kolmas päivä! Normaalia suolen toimintaa minulle, mutta kannattaisiko asialle silti tehdä jotain?

Uskon, että omaan suolentoimintaani vaikuttaa juuri se etten syö hedelmiä tai ruisleipää. Marjoja ja kasviksia kyllä, mutta siltikään niiden määrä ei saa suoltani vikkelämmäksi.. Myöskin veteen liukenemattomat kuidut, joita esiintyy ennen kaikkea viljassa ja täysjyvätuotteissa, turpoavat suuren vedensitomiskykynsä ansiosta voimakkaasti ja lisäävät siten ulosteen painoa. Tämä näkyy toki myös puntarilla pienellä painonnousuna jos on syönyt reilummin hiilareita. Näin se saa esimerkiksi melkein 100g lisää painoa, kun vähäkuituisen ruoan lisäksi syödään 200g täysjyväleipää. Myöskin ulosteen koostumus kertoo terveydestä paljon ja terveen kakan tulisikin muistuttaa makkaraa tai South Parkista tuttua Mr Hankey:ta!


Entäs sitten se väri? Uskokaa tai älkää, värienkirjo on laaja -tässäkin asiassa! Uloste voi olla ruskean lisäksi vihreää kun syö paljon viherkasviksia. Tietyt lääkkeet voivat värjätä ulosteen valkoiseksi tai harmaaksi. Huolta herättäviä värejä ovat punainen ja musta. Värit voivat kertoa suoliston verenvuodosta, mutta usein näissäkin tapauksissa on kyse vain ruokavaliovalinnoista. 

Entäs jos se kelluu? Tällöin elimistö ei pysty käsittelemään ruuan rasvaa tai muita ravintoaineita. Jos siis kakkasi jää kellumaan pinnalle, niin kannattaa ottaa ruokavalio uudelleen syyniin! Itse olen ottanut nyt Vi-Siblin kuituvalmisteen käyttöön. Laitan sitä 1,5 mitallista aamun kaurapuuroon ja jo tunnin sisällä istun pöntöllä. Ero entiseen suolen toimimistahtiin on merkittävä! Tätä kuituvalmistetta myydään vain apteekissa ja hinta on aika suolainen 500g maksaa lähes 19€, mutta ero olossa on ollut huomattava! Askelkin on paljon kepeämpi kun ei tarvitse kantaa kolmen päivän ruokia mukana. Ja ei, tämä ei ole maksettu mainos vaan ihan oma positiivinen kokemus tuotteesta.

Oletteko itse kokeilleet Vi-Sibliniä tai jotain muuta kuituvalmistetta kuten pellavansiemenrouhetta? Toimiiko teillä vatsa kolme kertaa päivässä vai kolme kertaa viikossa? Oletteko kiinnittäneet huomiota siihen, mitä edellisenä päivänä olette syöneet ja miltä uloste seuraavan kerran pöntössä näyttää? Onko jotain muita hyviä vinkkejä, joilla saa vatsantoimintaa vilkastumaan? Ja vielä kirsikkana kakun päällä: kurkkaatteko taaksenne pöntöltä noustessa vai paiskaatteko kiireellä kannen kiinni? ;D Ajatuksia, kokemuksia, vinkkejä ja kommentteja suolentoimintaan otetaan vastaan! :) 

21 kommenttia:

 1. Nyt osu aihe joka mua kiinnostaa ja paljon! Mähän teen nykyään töitä ihan vaan kakkajuttujen parissa :)Mulla ollu aina vatsan kanssa ongelmia ja paljon. Enemmän ollut ruokia jotka ärsyttää vatsaa kuin ruokia jotka sopisi mun vatsalle.. Apua, mä voisin kirjottaa tästä aiheesta ihan vaikka romaanin kun olen viimisen vuoden näitä asioita tutkinut ja miettinyt. Mähän hoidin siis oman suoliston kuntoon Fitlineilla ja se oli asia joka mullisti ihan koko mun elämän ja näkemyksen ihan kaikkeen.. Alkuun hävetti puhua ja mainita Fitlinet, mut perkele jos mä kerran olen saanut suoliston kuntoon, ravintoaineet tasapainoon, täydelliset yöunet, energiaa, tkestävyyttä ja hapenottokykyä parannettua, ihon kuntoon niin enhän mä vaan voi olla hiljaa ja salailla sitä asiaa. Koen velvollisuudeksi kertoa kaikille sen, että todellakin hyvän olon löytäminen on mahdollista.

  Mutta kaikki lähtee suolistosta. Huonossa kunnossa oleva suolisto = huonossa kunnossa oleva ihminen. Kaikki synteettinen passka kertyy suolistoon, meidän ruoansulatusentsyymit ei vaan osaa pilkkoa synteettisiä aineita. Light tuotteet, mikro ruuat, lisäaineet, proteiinipatukat, raskas liikunta, stressi,...Kaikki kuormittaa suolistoa. Kun mun olo parani niin paljon Fitlinen jälkeen, aloin kiinnostumaan enemmän asiasta ja siitä että miten joku jauho voi tehdä niin ihmeitä. No, ei se niin ihmeellistä ollutkaan. Sain vaan suolistooni ruoansulatusentsyymejä, maitohappobakteereja, kuituja ja vitamineeja. Suolisto alkoi puhdistumaan, ravintoaineet imeytymään ja avot, se oli siinä.

  Suoliston merkitys hyvinvointiin alkaa enemmän ja enemmän aukenee ihmisille ja näitä asioita tutkitaan kokoajan enemmän.

  Mä annan vaan yhden pienen neuvon. Hoitakaa suolistoa puhtailla, luonnollisilla ja vesiliukoisilla aineilla. Miettikää mitä paskaa suolistoon työnnetään kaikenmaailman puristeiden ym muodossa jotka on pelkkää synteettistä kuraa, selluloosaa, sidonsaineita ym ym. Ei ne vaan kuulu meidän sisään. Ne ei pilkkoudu, vaan kertyy tukkimaan suolistoa. Sit tulee turvotusta, kakka ei kulje tai kulkee liiankin liukkaasti.. Oireita mitä tulee suoliston huonon kunnon takia, on ihan törkeen paljon. Niin paljon ettei voi käsittää ja suosittelen jokaista miettimään mitä työntää suusta sisään.. :) Kaikella rakkaudella <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen! Eipä noita asioita tullut itsekään silloin ajatelleeksi, kun oikeasti mätti kurkusta alas pelkkää p*skaa! Sitä vain harmitteli, kun kilot kertyy vyötärölle, mutta eipä sitä tullut mietittyä miten huonosti oikeasti sitä kehoaan ravitsee.. Kyllä sitä nykyään miettii vaan kokonaisuutta ja sitä koko kropan hyvinvointia. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus ja saattaa olla että tänne kommenttiboksiin saadaankin aikaan kunnon kakkakeskustelu!
  Täytyy kuitenkin tunnustaa ettei itsellä ole mitään käsitystä oman ulosteen väristä tai ulkonäöstä, enkä ole sitä edes miettinyt - millainen on "hyvää" tms. muuta kuin ettei tavaran pidä olla kivikovaa eikä vetistä.
  Siihen, kuinka usein vessassa tarvitsee käydä, vaikuttaa itsellä syödyn ruuan määrä. Mitä enemmän menee sisään, sitä enemmän tulee pois -periaatteella toimii siis minun suoleni mutta haluaisin todellakin tähän jotain muutosta! Kun yritän esimerkiksi pienentää kalorien saantia/ vähentää annoskokoja tai muuta vastaavaa, lyö ruuansulatus heti kapuloita rattaisiin ja alkaa levoton miettiminen milloin vatsa alkaa taas toimia.
  Tuo Vi-Siblin vaikuttaa kuitenkin todella hyvältä tuotteelta, vaikka en itse sitä ole koskaan kokeillutkaan. Mutta lähes joka kerta kun totean ääneen esimerkiksi vatsani olevan kipeä, kuuluu jostain välittömästi "kokeile Vi-Sibliniä", aina. Täytyypä siis kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuon syödyn ruuan määrän huomaan myös itselläni vaikuttavan vessassa käymisen tiheyteen! Tai varsinkin mitä vähemmän syön hiilareita, niin sitä harvemmin tulee kyllä istuttua vessassa kun taas jonkun mässäilypäivän jälkeen meininki on ihan eri! :D Visibliniä olen kyllä käyttänyt nyt jokaisena aamuna aamupuuron joukossa ja aikalailla puoli tuntia puuron nauttimisen jälkeen vessa kutsuu! Eli itselläni ainakin toimii todella hyvin, vaikka kallista tavaraa onkin.. :)

   Poista
 3. Tuskin hedelmien puutteesta tuo sinun suolesi toimimattomuus ainakaan johtuu. Ne ovat kuitenkin loppupeleissä aika vaatimaton kuidunlähde (tietysti esim päärynässä on reippaasti enemmän kuitua kuin appelsiinissa jne), joten jos oikeasti haluat saada suolesi toimimaan paremmin, kannattaa lisätä ruokavalioon lisätä ennemmin erityisesti kasviksia. :) ViSiblineihin sun muihin verrattuna niistä löytyy myös kaikenlaista muuta hyödyllistä, vitamiineja ja hivenaineita, täyttävät vatsaa paremmin ja ovat sitä paitsi HYVIÄ! :D Muutenkin kannattaa välttää tuollaisia "oikoteitä onneen" jos ratkaisuksi on olemassa myös elämäntapojen muutoksiin liittyviä keinoja. Itse syön kasvispainotteisesti ja välttelen isoja määriä viljoja (paitsi kaurapuuroa) ja suoli toimii monta kertaa päivässä. Toinen yleinen suolta laiskistuttava juttu on istumatyö ja liian vähäinen liikunta - sulla siitä tosin tuskin on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo kasvisten määrä on kyllä vähäistä, vaikka niitä toki joka aterialla syön mutta loppupeleissä harvoin salaatinlehdistä ja kurkusta/tomaatista saa 200g kasvisannosta syötyä! Tuo olisi kyllä ihanteellista jos saisi suolen toimimaan edes kerran päivässä, ilman näitä "vippaskonsteja", vaikka toki tuo visiblin toimii ihan samanlaisena kuidunlähteenä kuin moni muukin.. :)

   Poista
 4. Mulla kyllä tuntuu hedelmät tehoavan paremmin kuin pelkät kasvikset mutta VVH:lla ja liiallisella proteiinilla mun suoli jumahtaa. Tämä oli ongelmana silloin kun joskus muinnoin karppasin. Silloin sain suolen toimimaan yön yli vesilasissa liotetuilla pellavansiemenlimalla joka on ihan kauheeta ja sai paskan haisemaan aivan järkyttävältä! Mies käyttää Vi-Sibliniä, on hyvä. Itsellä ei onneksi ole tarvetta tällasia käyttää, musta aamukahvi hoitaa asian :D

  PS. Kakkajutut on parhaat jutut! :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen tosiaan samaa huomannut, että jos ruokavaliostani on ollut vähemmän hiilihydraatteja niin se kyllä vaikuttaa vessassa ravaamistahtiin! :D Hahah! Kakkajutut todellakin on ne parhaat jutut! :D

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus! Itselläni on vatsaongelmia, senkin syystä, että se kipuilee useasti. Mitään erityistä syytä ei ole sille löytynyt, että mistä kipuilu tulee. Itse ulostamisen määrä vaihtelee usein, joskus pari-kolme päivää peräkkäin joka päivä tulee kakka ja joskus taas saattaa olla pari-kolme päivää taukoa. Ei yksinkertaisesti ole vain ollut hätä. No en ole itse kokenut tätä epänormaalina, koska se on se mun tahti. Tosin viime aikoina luettuani paljon uutisia vatsan toiminnasta, oon vähän alkanut miettimään, että onko mun vatsassa joku vialla. Kuituja syön paljon, sekä hedelmiä, eikä ruokavalio ole muutenkaan yksipuolinen tai epäterveellinen. Päinvastoin. SEnkin takia uskon ettei syy löydy ruokavaliosta.

  Huh kun sain avauduttua. Tälläisiä postauksia lisäää, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun avauduit ja kiva kun saatiin tänne näin vilkas keskustelu aikaan! :) (Pahoittelen vain kun en ole työkiireiden takia ehtinyt aiemmin kommentteihin vastailemaan...) Mulla saattaa olla toisinaan juuri samanlainen vatsa kuin sulla! Toisina päivinä saa ravata vessassa päivittäin ja toisinaan taas on useampi päivä välissä.. Haluaisin kyllä, että suoli toimisi säännöllisesti ja vähintään joka toinen päivä ja luulen että se voi johtua myös liiallisesta proteiinin määrästä omalla kohdallani.

   Poista
 6. Juuh, samankaltaisia ongelmia on löytynyt minultakin! Saatoin käydä vain pari kertaa viikossa kakkosella, joskus jopa kerran viikossa. Ja ihan karmeaa se on. Vatsaan koski ja tikistämistähän se oli.

  Vatsani on toiminut ja ei ole toiminut. Joku aika sitten oli taas ongelmia ja ummetti; minulla auttoi, että laitan aamupuuron sekaan vehnäleseitä, juon vettä runsaammin kuin aikaisemmin ja syön omenoita päivittäin. Toistaiseksi sillä reseptillä vatsa on pysynyt kunnossa ja toimivana!

  Ja minä kurkkaan pönttöön joka kerta, seurailen tilannetta ahkerasti :'D kakkajutut on sellaisia, mistä monet häpeää puhua, vaikka se on sellainen aihe myös, josta pitäisi puhua! Ulostaminen kun on iso osa terveyttä ja hyvinvointia, ainakin omalla kohdallani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että meitä on muitakin "taakseen kurkkaajia"! ;D Kyllä itseäni aina sen verran se oma vatsantoiminta kiinnostaa, että haluan nähdä häviääkö se mennessään vai jääkö pinnalle.. ;D Vehnäleseet saattaisivat myös olla kyllä hyvä ja edullisempi vaihtoehto tuolle visiblinille, sillä Vehnäleseet eivät ehkä tee puurosta niin "liisterimäistä" kuin visiblin. Täytyykin ottaa vehnäleseet kokeiluun! :)

   Poista
 7. Heips.. Täällä minä seuraan omaa sekä kolmen lapseni kakkaa joten kakka jutut on ihan arki päivää mutta silti tuntuu että itsekin sitä asiaa tavallaan häpee puhua. Vaikka onkin ihan luonnollinen juttu. Olen myös niitä likkoja joka istuu pöntöllä noin kolme kertaa viikossa ja aineenvaihdunta on hidasta, mutta ei kyllä aina ole ollut. Kuulin juuri noin viikko sitten että kun lapseni ovat pienellä aika välillä syntyneitä niin sillon naisen elimistön aineenvaihdunta voi alkaa hidastumaan ja siis sehän varmaan mulla on käynyt. Tämä on hyvä aihe puhua jotta jokainen joka suolistojuttujaan miettii niin saa varmasti apua johokin asioihin.. Tää sun blogi on niin hyvä... Täällä ihan viisastuu..:) T: Inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Inkeri kommentistasi! :) Kakka puheenaiheet ovat kyllä semmoisia, ettei niistä ihan ensimmäisenä halua tuntemattomille avautua (eikä kyllä kaikille läheisillekään), mutta toisaalta taas NIIIN luonnollinen asia että mitä hävettävää siinä pitäisi olla? Täällä myös yksi hitaan aineenvaihdunnan omistava ja toivoisin, että vielä jonain päivänä aineenvaihduntani toimisi kuin mersun moottori! :D Oli kyllä mukava saada aiheeseen näin paljon kommenttia ja ennenkaikkea positiivisen vastaanoton, sillä eihän tämmöistä aihetta ihan helpolla uskalla itsekään ottaa tapetille, vaikka moni näitä asioita miettiminen. :)

   Poista
 8. Mulla on aina ollut hieman hankala vatsa, stressivatsa ja sellainen vatsa, joka saattaa toimia kerran viikossa. Heti, jos olen vaikkapa vieraassa paikassa, vatsa lakkaa toimimasta. Muistan vieläkin, miten hirveää oli esimerkiksi riparilla, kun koko ajan oli ruokaa ja vatsa ei vain toiminut. Mulla ei auta edes 700g vihanneksia ja kasviksia ja puurot ja fyysinen työni, jossa saatan kävellä jotain 20 km päivässä, Jos on stressiä (alitajuisesti) niin vatsa ei vain toimi. Viime kesänä oli jo lähellä etten joutunut jonnekin tyhjennykseen kun melkein kaksi viikkoa alkoi olla täynnä ja mitkään annokset laxoberonia ja vi-sibliä ei auttaneet. Heti kun jäin pois työpaikasta, jossa oli paha olla, vatsa alkoi taas toimia. Tarkkana saa kyllä olla vatsani kanssa, mutta yritän helliä sitä rakastaen ja pitää stressitekijät kurissa niin tullaan toimeen :). Olin jo syntyessäni aina vatsavaivoinen, joten en tiedä, onko tämä jotenkin osa mun identiteettiä :-D etten osaisi edes olla normaalilla vatsalla? En tiedä, tosi kiva postaus muuten ! Jänniä asioita.
  -Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Kiitos Emmi kun jaoit kakkatarinasi! Enpä olisi uskonut, että stressillä voi olla NOIN suuri vaikutus suoliston toimintaan! :O Voin vain kuvitella tuskasi riparilla tai tuollaisella pitkällä reissulla, missä vessassa käynti ei vain onnistu.. On se jännä, miten voi olla niin monenlaisia ihmiskehoja ja niiden toimintoja! :) Toivotaan, että stressi pysyy loitolla ja vatsa saa elellä rauhassa. :) Ja kiitos! Näitä on hyvä kyllä pohtia ääneenkin, ettei tarvitse yksin omien ajatusten kanssa olla. :)

   Poista
 9. Ahhhaaah :D kylläpä oli aamun piristys!

  Mä taidan teihin muihin verrattuna olla ihan superkakkaaja. Käyn jopa sen 3krt päivässä. Ja kyllä mä aina pönttöön kurkkaan, että millasta tuli. Olen myös huomannut, että aamulla tulee tollasta täydelistä kakkaa, ja mitä useammim päivässä käy, sen vetisempää tulee. Pieni panttaaminen voisi siis olla jopa paikallaan?

  Se täytyy vielä tunnustaa, että tällä mun vatsantoiminnalla reissaaminen on tukalaa. Mä kun en vaan voi tehdä kakkosta juuri muualla kuin kotona :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä oot kyllä nyt näiden kommenttien perusteella se ykköskakkaaja! ;) Huikea suolen toiminta, mutta toki ikävä kyllä jos kakkosella käynti ei tunnu luonnolliselta muualla kuin kotona.. Silloin se aiheuttaa kyllä rajoitteita ja pitää olla tiettyyn kellonaikaan kotona! ;D Kyllähän se pieni panttaaminenkin tietty välillä voisi tehdä hyvää jos vatsa menee loppuillasta jo ihan kuralle.. :D

   Poista
 10. Siis ihan pakko lähestyä tätä kautta kun en muutakaan keksi - tehän käytte ilmeisesti samalla salilla Laihdutusmatka2014-blogin kirjoittajan kanssa? Olisitko halunnut lähettää hänelle viestin, voisiko hän tulla kertomaan esim. kuulumisiaan tai kehityksestään tänne sinun blogiisi? Harmitti vietävästi, kun hän lopetti bloginsa, siitä sai valtavasti tsemppiä ja kiinnostaisi tietää kuinka projekti on edennyt - arvelen, että yhtä hyvällä draivilla kuin tähänkin asti! :)

  Sitten itse postauksen asiaan: kakka on tärkee, todellakin! :D tulee ihan mieleen se joku brittisarja missä Gillian McKeith aina käski niitä ihmisiä kakkaamaan ja sitten ne yhdessä tutki niitä. :D mä käyn aamuisin kahdesti: aamupalan jälkeen ja sitten juuri ennen töihin lähtöä tulee vielä jonkin sortin jännäkakka. Kummallista, mutta en valita! Itse en kestä jos jää yksikin kakaton päivä väliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä treenaillaan Hannan kanssa samalla salilla, saman PT:n kanssa ja jonkun verran ollaan tekemisissä myös salin ulkopuolellakin. :) Välitin viestisi hänelle ja hän lähetti terveiset takaisin, että hyvin menee edelleen -mutta menkööt! ;) Hanna ei kuitenkaan valitettavasti enää kirjoittele blogia, eikä siksi tule tännekään kuulumisiaan kertoilemaan. :( Mutta ihan täydellä tohinalla hän edelleenkin painaa, mitä olen siitä vierestäkin häntä seuraillut. ;) Kova muija on!
   Itse tykkäsin myös siitä Gillianin sarjasta, jossa asiakkaille laitettiin letku peppuun ja analysoitiin sitten milloin kenenkin jätöksiä! :D Sulla kyllä toimii suoli aika ihanteellisesti, kun aamulla saa aloittaa päivän heti huomattavasti kevyempänä eikä ole semmoinen tunkkainen ja turvonnut olokaan!

   Poista
 11. Moikka! Itselläkin ollut vatsan toiminnan kanssa ongelmia kun aloitti proteiinipitoisen ruokavalion, mutta sitten löysin pelastuksen psylliumkuitu! Ilmeisesti visiblinissäkin sitä on mukana, mutta jos halvemmalla haluaa päästä niin punnitse&säästä kaupasta voi esimerkiksi ostaa psylliumia! Voi laittaa puuron sekaan tai hörpätä veden kanssa sekoitettuna, mutta päivän aikana tulee juoda vähän extrasti vettä jotta kuitu ei jumitu kroppaan tms :D Tän avulla ainakin mun suoli toimii säännöllisesti ja en vois kyl elää enää ilman!

  VastaaPoista

Kiva jos jätit kommenttia :) Nyt voit kommentoida myös anonyyminä! Kommentit hyväksytetään ennen julkaisua ja kaikki asialliset kommentit julkaistaan! :)